Ontdek Gouda, de stad van kaas
Wie aan Gouda denkt, denkt aan de heerlijke kaas op zijn boterham of de kaasblokjes bij een frisse pint! maar de stad heeft veel meer te bieden dan enkel zijn kaas en stroopwafels. Ontdek het met het Gouda Ticket.
Al wandelend van het station ontdek je een prachtig historisch centrum. Start op de Markt, waar je naast een ontzettend mooi historisch stadshuis ook gezellig iets kan drinken of eten in de talrijke cafeetjes.

Neem zeker de tijd om het stadhuis te bezoeken. Als de deuren open zijn, kunt u de prachtige trouwzaal, burgemeesterskamer en raadszaal bezoeken.

Aan de rechterzijgevel ziet u het klokkenspel met de mechanische poppen, aangebracht in 1961. De hoofdrolspeler in het poppenspel is Floris V, die Gouda in 1272 stadsrechten verleende. Elke twee minuten over het halve en het hele uur wordt u getrakteerd op een fraai schouwspel.

Volgende stop is de Sint-Jans kerk. De kerk is vernoemd naar Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. Met haar lengte van maar liefst 123 meter is het de langste kerk van Nederland. Tevens is de kerk wereldberoemd om haar Goudse Glazen. Deze gebrandschilderde ramen, vooral uit de Middeleeuwen en de Renaissance, tonen u afbeeldingen uit de bijbelse en vaderlandse geschiedenis.

Met het Gouda Ticket kan je de kerk bezoeken en ik was verbijsterd van haar schoonheid. Kom je in het weekend, bezoek het dan op zaterdag. Op zondag is de kerk gesloten voor bezoekers.

Al drie eeuwen lang, komen boeren uit de omgeving met hun zogenaamde kaasbrik naar de Markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen, keuren en verhandelen. De verkochte partij gaat nog steeds met door paarden getrokken kaasbrik naar De Goudse Waag om gewogen te worden.


De kaasmarkt is omringd door de weekmarkt en kramen met ambachtelijke werklieden, die laten zien hoe vroeger onder andere klompen en kaarsen werden gemaakt.