#Notjustwords: Antwerp Pride focust op online haat en onverdraagzaamheid
Voor Antwerp Pride is het welletjes geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA gemeenschap. Onder de slogan #notjustwords focust de veertiende editie van Antwerp Pride - die dit jaar doorgaat van woensdag 11 tot en met zondag 15 augustus - op online discriminatie en pestgedrag. %u2018Hoe we in onze maatschappij met mekaar omgaan begint bij onszelf,%u2019 klinkt het. %u2018Denk
Met dit thema willen de organisatoren geen grote eisen stellen of oproepen lanceren, maar wel een bekommernis uitdrukken omtrent haat, bullying en discriminatie op sociale media.

Maar ook in de mainstream media werden er volgens de organisatie de voorbije maanden onrustwekkend vaak kwetsende uitspraken genoteerd over LGBTQIA personen door politici, opiniemakers, tv-presentatoren. Vaak gebeurden deze uitspraken uit onverschilligheid, onhandigheid of gebrek aan kennis en soms - maar niet altijd - werden ze gevolgd door oprechte excuses. Het gebeurt echter nog te nonchalant en te veel.


Ook binnen de LGBTQIA gemeenschap gaan we niet altijd zacht met elkaar om. Op dating apps of op sociale media worden mensen gekwetst en gediscrimineerd omdat ze niet zouden voldoen aan bepaalde normen. Omdat ze te vrouwelijk zijn of te butch, gender non-conform of een andere huidskleur hebben of%u2026 Ook hiervoor mogen we niet blind zijn en moeten we als gemeenschap de hand in eigen boezem steken.


Sociale media maken het makkelijk om onverdraagzaamheid te exporteren. Wat er momenteel gebeurt in Polen, Hongarije of wat er recent gebeurde in de Verenigde Staten zijn geen ver-van-ons-bed verhalen, maar moeten ook bij ons de waakvlam hoger zetten.


%u2018Hoe we met elkaar omgaan, begint bij onszelf,%u2019 aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. %u2018Met dit thema hopen we dat iedereen even stilstaat bij de woorden en het kwetsend taalgebruik dat ze, soms onbewust, hanteren. We hopen dat mensen zich informeren over onderwerpen voor ze uitspraken doen. Dat ze even ademhalen voor ze reageren op een nieuwsfeit. Dat er een grotere empathie en verdraagzaamheid komt online. Iemand op een dating app afwijzen hoeft echt niet op een kwetsende of racistische manier te gebeuren. Zeker bij jongeren kunnen woorden blijvende littekens achterlaten. Daarom #notjustwords want woorden zijn meer dan woorden.%u2019


Antwerpen is de ideale stad voor dit thema. Van de drukpersen van Plantin-Moretus of de eerste krant ter wereld van Abraham Verhoeven tot mediaconcerns als DPG Media en Mediahuis vandaag, is Antwerpen altijd een stad geweest die het woord via allerlei media uitdraagt tot ver voorbij haar grenzen.


De veertiende editie van Antwerp Pride vindt dit jaar plaats van woensdag 11 augustus tot en met zondag 15 augustus. Aangezien het nog te onzeker is of er al dan niet grote evenementen kunnen plaatsvinden deze zomer, zal ook deze editie een afgeslankte versie worden. Een parade of festivals zullen er deze zomer dus nog niet zijn.


Wel plant Antwerp Pride een rainbowvillage, een vervolg op het succesvolle Trail of Stories van vorig jaar, de Human Rights Friday en ook verschillende partners zijn al volop aan het plannen. Meer informatie hierover volgt later in het Antwerp Pride Magazine, maar vast staat dat deze zomer de regenboog opnieuw zal glitteren boven de Scheldestad.


Antwerp Pride wil bij deze haar partners en vrienden die getroffen werden door de pandemie nogmaals een hart onder de riem steken.

http://www.antwerppride.com


antwerppride