Antwerp Pride 2021 palmt OLT en Operaplein in
Een spetterende openingsavond, een nieuwe Trail of Stories en heel wat activiteiten op het Operaplein... Van 11 tot en met 15 augustus geeft de Antwerpse LGBTQIA gemeenschap weer een kleurrijk feest in de metropool. Met het thema Not Just Words wil de veertiende editie van Antwerp Pride stilstaan bij haatspraak online maar ook offline.
Het Rijk van de Vrijheid komt voor Antwerp Pride een beetje te laat. Toen de versoepelingen voor deze zomer werden bekendgemaakt was het voor de vrijwilligers achter Antwerp Pride niet meer mogelijk om een traditionele grote Pride te organiseren met alle toeters, bellen en pailletten. Vandaar dat er ook dit jaar geen Antwerp Pride Parade en geen grote festivals zullen zijn.

De veertiende editie van Antwerp Pride wordt net als vorig jaar een kleinere editie maar daarom niet minder zinvol, vrolijk end divers. Bovendien hopen de organisatoren dat de terrassen van de horecazaken dit jaar zonovergoten en vol zullen zitten.

In een jaar waar onze horecapartners het hard te verduren hebben gekregen, leek het ons niet gepast om zelf pintjes te tappen, aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. Laten we hopen dat de versoepelingen verder gezet kunnen worden en dat de horeca tegen augustus zelf initiatieven kan organiseren voor kleine Pride feestjes.

Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 11 augustus en eindigt op zondag 15 augustus en organiseert zelf vier officiele evenementen.

Op woensdag 11 augustus vindt er een spetterende openingsavond plaats in een van de mooiste en meest groene theaters van Antwerpen:het Openlucht Theater Rivierenhof. Optredens van onder andere LaDiva Live, Grigri Y El Macho Fantastico, Kids With Buns, Serine Ayari en Priscilla - Queen of the Desert door InTeam Producties geven de feestelijke aftrap voor deze Pride editie. Er kunnen slechts een beperkt aantal mensen in het theater binnen, dus vooraf reserveren is noodzakelijk. We vragen een kleine reserveringskost van 5 euro.

Vrijdag is traditiegetrouw de dag waarop we ons thema in de verf zitten. Onder de slogan #notjustwords focust Antwerp Pride op online discriminatie en pestgedrag en op de kwetsende uitspraken over LGBTQIA personen die nog al te vaak gebeuren door publieke figuren in binnen-en buitenland alsook in private kring. Tijdens de Human Rights Friday gaan we daar dieper op in. De Studio aan de Maarschalk Gerardstraat wordt de plek voor reflectie en panelgesprekken rond het thema, maar je kan er ook workshops volgen rond inclusief taalgebruik en hoe om te gaan met online haat.

Human Rights Friday krijgt voor het eerst ook een avondluik. Met Roze Huis Antwerpen blikken we terug op de Zaak zonder Haat campagne en wordt de film Pride is Protest getoond. In het Stadspark brengen we in samenwerking met Beeld in de Stad, schrijfster Saskia de Coster en woordkunstenares Hind Eljadid een eerbetoon aan de vijf legendarische maar vergeten vrouwen die te zien zijn in het kunstwerk Figures of Absence van Goshka Macuga.

Op zaterdag en zondag wordt het Operaplein de hub van Antwerp Pride. Hier zetten we ons Rainbow Village op waar iedereen elkaar op een veilige manier kan ontmoeten. De infostanden zullen er uiteraard zijn net als dj sets en enkele kleine optredens. Je kan op zoek naar nieuwe vrienden of een nieuw lief met Pride Dates en je kan de rolschaatsen aanbinden op onze rollerpiste. De echte rolschaats liefhebbers kunnen zelfs deelnemen aan de Antwerp Pride Roller 3 Miles doorheen de binnenstad. Het Operaplein wordt tijdens dit weekend een bruisende regenboogplein met als decor het majestueuze operagebouw.

Een buitenbeentje is de nieuwe editie van Trail of Stories. Het succesvolle concept van vorig jaar bleef behouden. Je kan opnieuw op wandel door de stad op zoek naar dertien grote portretten van fotografe Noortje Palmers 1 groot portret van Birde Vanheerswynghels aan de gevel van het M HKA. Op die manier brengen we dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse LGBTQIA gemeenschap en allies. Dit jaar kan je de verhalen ontdekken van Saskia De Coster, Ingrid Neven en haar gezin, Sidi Larbi Cherkaoui, Inge Onsea, Ann Wauters, Samuel Dali, Charlie De Wulf, Luigina Cristian, Nabeel Waqar & Hasib Khalid, Gael Leung Chong Wo, Jason Pisele, Maggy Doumen.

Trail Of Stories loopt dit jaar de hele maand van 1 tot met 31 augustus. Het parcours kan je beginnen op het Sint-Jansplein en slingert doorheen de stad via het De Coninckplein, de centrale inkomhal van het Centraal Station, de Pride Village op het Operaplein, Stadspark en De Studio, richting M HKA om dan via de Sint-Andrieskerk, de Meir en het Conscienceplein richting het eindpunt aan het MAS uit te komen. Een pittige wandeling, kortom, vol boeiende ontmoetingen.

Antwerp Pride is dit jaar zeer opgetogen dat de Antwerpse juwelenontwerper Nico Taeymans een unieke Antwerp Pride ring heeft ontworpen. Deze ring in een beperkte oplage krijgt de inscriptie Not Just Words mee en is een exclusief aandenken aan Antwerp Pride. De ring is te koop in de webshop van Antwerp Pride of in de Rainbow Village. De opbrengst gaat integraal naar Antwerp Pride. Daarnaast heeft Nico Taeymans nog een kunstwerk ontworpen rond Antwerp Pride dat onthuld zal worden op de openingsavond. We zijn Nico en zijn team ontzettend dankbaar hiervoor.

Antwerp Pride wil ook alle vrijwilligers bedanken die deze editie mogelijk zullen maken en ook haar sponsors en alle stakeholders die in dit moeilijke jaar de Pride gedachte mee willen vieren.

Alle informatie over deze evenementen vind je in de Antwerp Pride brochure die vanaf vandaag te vinden is op allerlei plekken in de stad en die je ook kan krijgen in onze infostand in de Stadsfeestzaal die er zal openen vanaf zaterdag 7 augustus.

Alle evenementen zullen georganiseerd worden volgens de dan geldende corona- maatregelen.

De meest actuele informatie vind je op onze website: http://antwerppride.com.

Het lijkt wel alsof we het voorbije jaar continu strijd hebben moeten voeren, zegt nog Bart Abeel. Er was de moord in Beveren, de onterende uitlatingen van het Vaticaan, de aanhoudende strapatsen van Viktor Orban en co, de hypocrisie van de Uefa, enz... Er leek geen einde aan te komen. Het toont hoe belangrijk het blijft om op te komen voor het recht om trots te zijn dat je LGBTQIA bent. Tegelijkertijd hebben al die negatieve energieen ook een enorme warme golf van steun en solidariteit opgewekt. Laat ons vooral dat laatste vieren in augustus. Ik nodig iedereen van harte uit op deze bijzondere Pride editie en kijk al uit naar een hopelijk volledige vijftiende editie volgend jaar.

Over het thema

Voor Antwerp Pride is het welletjes geweest met de groeiende onverdraagzaamheid op sociale media, zowel buiten als binnen de LGBTQIA gemeenschap. Onder de slogan #notjustwords focust de veertiende editie van Antwerp Pride - die dit jaar doorgaat van woensdag 11 tot en met zondag 15 augustus - op online discriminatie en pestgedrag. Hoe we in onze maatschappij met mekaar omgaan begint bij onszelf, klinkt het. Denk na voor je iets post want woorden zijn #notjustwords.

Met dit thema willen de organisatoren geen grote eisen stellen of oproepen lanceren, maar wel een bekommernis uitdrukken omtrent haat, bullying en discriminatie op sociale media. Maar ook in de mainstream media werden er volgens de organisatie de voorbije maanden onrustwekkend vaak kwetsende uitspraken genoteerd over LGBTQIA personen door politici, opiniemakers, tv-presentatoren. Vaak gebeurden deze uitspraken uit onverschilligheid, onhandigheid of gebrek aan kennis en soms - maar niet altijd - werden ze gevolgd door oprechte excuses. Het gebeurt echter nog te nonchalant en te veel.

Ook binnen de LGBTQIA gemeenschap gaan we niet altijd zacht met elkaar om. Op dating apps of op sociale media worden mensen gekwetst en gediscrimineerd omdat ze niet zouden voldoen aan bepaalde normen. Omdat ze te vrouwelijk zijn of te butch, gender non- conform of een andere huidskleur hebben of... Ook hiervoor mogen we niet blind zijn en moeten we als gemeenschap de hand in eigen boezem steken.

Sociale media maken het makkelijk om onverdraagzaamheid te exporteren. Wat er momenteel gebeurt in Polen, Hongarije of wat er recent gebeurde in de Verenigde Staten zijn geen ver-van-ons-bed verhalen, maar moeten ook bij ons de waakvlam hoger zetten.

Hoe we met elkaar omgaan, begint bij onszelf, aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. Met dit thema hopen we dat iedereen even stilstaat bij de woorden en het kwetsend taalgebruik dat ze, soms onbewust, hanteren. We hopen dat mensen zich informeren over onderwerpen voor ze uitspraken doen. Dat ze even ademhalen voor ze reageren op een nieuwsfeit. Dat er een grotere empathie en verdraagzaamheid komt online. Iemand op een dating app afwijzen hoeft echt niet op een kwetsende of racistische manier te gebeuren. Zeker bij jongeren kunnen woorden blijvende littekens achterlaten. Daarom #notjustwords want woorden zijn meer dan woorden.

Antwerpen is de ideale stad voor dit thema. Van de drukpersen van Plantin-Moretus of de eerste krant ter wereld van Abraham Verhoeven tot mediaconcerns als DPG Media en Mediahuis vandaag, is Antwerpen altijd een stad geweest die het woord via allerlei media uitdraagt tot ver voorbij haar grenzen.


Antwerp Pride